Kindplaatsen

We hebben 2 leefgroepjes.

Bij de baby’s ligt de FOCUS vooral op welbevinden en verzorging. We proberen een juiste mix te vinden tussen gewoontes en structuur.  Hier gaan we tot maximum 14 baby’s per dag. 

De babyruimte is specifiek ingericht voor onze allerkleinsten. Speelmatten om te rollen, hoge parken om veel rond te kijken, schommelstoeltjes om even tot rust te komen, ruimte om te leren kruipen en te leren stappen. De eerste knutsel- en/of geleid spel activiteiten worden hier reeds geïntroduceerd. Zodra het weer het toelaat, spelen we ook met de baby’s buiten !Onze kleinte baby’s slapen verdeeld over 2 slaapkamertjes aansluitend op de leefgroep. De grootsten vinden hun bedje op de eerste verdieping in een aparte slaapkamer. Er staat ook een wiegje in de leefruimte zelf. 

Rond 11u wordt groentepap aangeboden, en vanaf 14u30 fruitpap. Baby’s die nog flesvoeding krijgen, kunnen hun fles op elk moment van de dag drinken. Mama’s die borstvoeding geven, kunnen afgekolfde melk meebrengen, of ter plaatse zelf borstvoeding komen geven.

 

De peutergroep telt maximum 18 aanwezige kinderen. Hier ligt de FOCUS op betrokkenheid, het ontdekken van creatieve vaardigheden en het ontwikkelen van sociale contacten en taal. Hiertoe lenen zich de poppen- en keukenhoek, de blokkentafel, de speelmatten en speelberg die ruimte geven om te bewegen. De eetruimte wordt omgetoverd tot een waar knutselatelier, waar kinderen kunnen kleuren, schilderen, plakken of met de plasticine spelen. Zingen, versjes leren en dansen behoren tot de dagelijkse bezigheden. 

De peuters slapen op de eerste verdieping verdeeld over 5 slaapkamers. Elk kind heeft zijn/haar eigen bedje.

De peutergroep krijgt stilaan een vastere dagindeling. Peuters hebben nood aan rituelen en structuur. We proberen hier 1 middagdutje aan te houden, maar uitzonderingen bevestigen de regel. In overleg met de ouders kan steeds ook ’s morgens nog even gerust worden. Zo creëren we ruimte voor het eigen ritme van het kind.

De dagindeling bij de peuters verloopt als volgt :

  • Onthaalmoment 
  • Startmoment met fruit
  • Keuze tussen creatief begeleid spelmoment of vrij spel, steeds onder actief toezicht van een kind begeleidster
  • Middagmaal
  • Middagdutje: de duur van het middagslaapje wordt in overleg met de ouders bepaald
  • Vrij spel onder actief toezicht van een kind begeleidster
  • Tussendoortje
  • Vrij spel onder actief toezicht van een kind begeleidster, tot de peuter wordt afgehaald

Wij hechten zeer veel belang aan buitenspelen en buiten zijn. Een spatje regen of een vlokje sneeuw houdt ons niet tegen om van de buitenlucht te genieten en op stap te gaan. Bewegen is belangrijk !

In onze eigen KEUKEN bereiden we dagelijks zelf de maaltijden. We zorgen voor veel afwisseling met verse of diepvriesgroenten. Ook de fruitpap wordt na de middag gemaakt, zodat deze lekker vers kan gegeten worden. Gezonde tussendoortjes worden dagelijks voorzien.

 

Onze infrastructuur:

Op de benedenverdieping bevinden zich de babyleefruimte met 2 verschillende verzorgingsunits en aangepast eetmeubilair, en de peuterleefgroep met eigen verzorgingsruimte. Er zijn 2 slaapkamertjes voor de allerkleinsten. Ook de keuken bevindt zich beneden. In de administratieve ruimte kan je als ouder bij de verantwoordelijke steeds terecht met al je vragen.

Op de eerste verdieping bevinden zich 6 slaapkamers, een stockageplaats en de technische ruimte.

Een van onze grootste troeven is onze tuin. Speeltuigen, fietsen, ballen en een grote zandbak nodigen de kinderen uit om zoveel mogelijk buiten te spelen. ’s Morgens gaan we met de peuters vaak op stap in de grote omliggende tuin van WZC St.-Jozef. De tuin biedt tal van mogelijkheden om de natuur in al zijn facetten te exploreren.